Välkomna till nya rohus-bloggen!

Vi har börjat en ny blogg! Här kommer vi skriva om saker som berör hemundervisning, särskilt i Sverige. Rohus enar människor som tycker att det är föräldrarnas rätt att välja den utbildning som ges åt deras barn, oavsett ideologisk eller religiös övertygelse. Rohus tar inte ställning till frågor som inte direkt berör denna grund. Rohus bildades sommaren 2008 i Ramsele när den nya skollagen började arbetas, och det blev tydligt att rätten att hemundervisa skulle hotas med de nya ordalydelserna. Sedan den nya skollagen trädde i kraft har ett tiotal familjer gått i exil utomlands, de flesta till grannländer som tillåter hemundervisning.

Rohus får regelbundet mejl från familjer som önskar hemundervisa sina barn i Sverige. Tyvärr är det i dagsläget svårt att vara optimistisk för möjligheten att få rätt till detta. Istället råder vi familjer att antingen flytta utomlands eller arbeta ut något med sin lokala skola såsom ”anpassad studiegång” eller liknande.

Rohus hoppas naturligtvis att beslutsfattare i Sverige kommer att ändra sig och göra det lättare för familjer att möta sina barns behov på de sätt de finner bäst. En del av dem kommer att vilja hemundervisa, världens snabbast växande studieform, som visar på mycket framgångsrika resultat där det är möjligt att studera utfall (där det finns tillräckligt många att göra dem statistiskt säkerställda).

Sveriges restriktiva hållning är baserad på fördomar och rädsla. Rohus hoppas sprida kunskap så att dessa fördomar och rädslor kommer på skam, och att ljuset åter kan bryta fram för alla familjer som flytt landet när de blivit trakasserade av sina hemkommuner. Och för alla de familjer som dagligen får upp ögonen för att de faktiskt kan undervisa sina egna barn.

image

Annons

2 tankar om “Välkomna till nya rohus-bloggen!

 1. Hej, vill informera er om initiativ MOR . Ett nybildat parti som kämpar för kvinnans rätt till sitt eget barn. MOR står även för Medkänsla, omsorg , respekt . MOR vill stärka familjen , barnen är i första hand föräldrarnas barn , inte samhällets barn , MOR vill också stärka medborgarnas rättigheter i samhället, för idag är rättssäkerheten katastrofal och myndigheternas makt total. Vill ni vara med och påverka? Det konmer att bli en demonstration den 6 juni. Vill ni veta mera googla på initiativ MOR filosofernas blogg / Med vänlig hälsning, Susannr

 2. Utrikesminister Margot Wallström skriver i Sydsvenskan 10/12 om att “Regeringen utökar arbetet för mänskliga rättigheter världen över” (http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/regeringen-utokar-arbetet-for-manskliga-rattigheter-varlden-over-fokus-ska-ock/). “Regeringen skall under 2016 lämna en skrivelse om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer till riksdagen. Skrivelsen blir vår kompass – den anger regeringens prioriteringar och synliggör våra verktyg” skriver hon.
  Detta låter väl bra – fast inte trovärdigt, som det ser ut på hemmaplan.
  Ty bland de Mänskliga Rättigheterna enligt Europakonventionen från 1950 finns flera, som grovt förtrampas i Wallströms eget – vårt – land. Nämligen de, som skulle skydda människor från statens övergrepp på familjen, dess funktion och relationerna föräldrar-barn.
  Dessa mänskliga rättigheter är främst Artikel 8 – Rätt till skydd för privat- och familjeliv, Artikel 14 – Förbud mot diskriminering och Artikel 2 i första tilläggsprotokollet – Rätt till undervisning
  “Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv” säger artikel 8. Den som följt diskussionen rörande föräldradagar och pappamånader undrar kanske, varför inte medborgarnas “köksbordsbeslut“ omfattas av någon sådan rätt till skydd mot politikers intrång. För att inte tala om politikers förakt för försörjningsbördan, när man gör skatteuttag på mer än två av tre inarbetade kronor på vanliga inkomster enligt Swedbank. Eller den politiska utpressningen i att familjer får tillbaka en av de tre kronorna i subventioner, men bara om man gör som utpressarna vill – lämnar sina barn till deras fostran. Annars blir det ett “liv i misär”, som professor Bo Södersten skrev i Sydsvenskan november 1996. Och detta på grund av föräldrarnas åsikt, som borde vara skyddad av artikel 14, förbudet mot staters diskriminering av medborgare på grund av “politisk eller annan åskådning“.
  Som om inte ekonomisk utpressning och diskriminering på grund av “avvikande“ åskådning räcker för att komma över våra barn och deras fostran, har politikerna i den nya skollagen rent av kriminaliserat föräldrar, som själva fostrar och undervisar sina barn – erfarenhetsmässigt med utmärkt resultat. Detta trots artikel 2 ovan: “Vid utövandet av den verksamhet som staten kan ta på sig i fråga om utbildning och undervisning skall staten respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse“.
  “Rättsstatens principer” vill Wallström föra ut som kompass för världen. Men på hemmaplan råder fortfarande Lidbommeriets principlöshet och gummiparagrafer. “Barnets bästa” är en sådan gummi-oprincip som politiker och deras socialtjänster tar till, för att slippa rätta sig efter domar mot svenska staten för brott mot mänskliga rättigheter i t ex tvångsomhändertagandefall. När förtvivlade föräldrar, efter många års rättslig kamp i Sverige, i Europakommissionen och -domstolen tilldöms rätten att återfå sina barn, nekas dem detta av prestigefyllda svenska politiker och socialtjänster med hänvisning till att det, efter många år, inte längre är till “Barnets bästa”. Fallen Aminoff, Widén, Olsson, Domenic Johansson … är många. Så många, att Wallströms budskap till Lunds studenter och till Världen om (s)vensk kompassriktning på området Mänskliga Rättigheter och Rättsstatsprinciper framstår som patetiskt.
  Krister Pettersson
  Familjekampanjen och Föreningen för Barnens Rätt till Föräldrarnas Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s